Cuisine

Drobu-mio de Paste


Anul trecut inainte de Paste aveam planuri mari. Eram la masaj si scriam in agenda, dupa dictare, reteta de drob a Icai. Nu-mi mai amintesc de ce, pana la urma am renuntat la idee; cel mai probabil din cauza ca ma inspaimanta ideea mirosului maruntaielor de miel fierte. Cert este ca abia anul acesta mi-am luat inima in dinti si am facut primul meu drob.

Iata, pe scurt povestea lui. Foarte hotarata sa respect cu strictete reteta si sa folosesc miel am pornit in cautarea maruntaielor. Surpriza! am constatat in scurt timp ca aveam de ales intre:

1. maruntaie proaspete de miel la pachet cu jumatate de miel ( ce Doamne iarta-ma sa facem doi oameni cu jumate de miel?) deci solutie necastigatoare.

2. maruntaie de miel congelate, dar imi jurasem pe rosu sa folosesc doar ingrediente proaspete.

Nu m-am descurajat. Pana la urma am ales o a treia varianta : am cumparat jumatate de kilogram de ficat de pui, aproape ultimul din galantar si, cu pile la carmangeria din Zorilor, peste cateva ore mi s-a pus deoparte jumatate de kilogram de inimi si pipote, tot de pui.

Oua aveam, am mai cumparat o legatura mare de ceapa verde, o legatura de usturoi verde si o legatura de patrunjel verde.

 

ingrediente

 

 

ingrediente1

Ajunsa acasa m-am pus pe treaba. Stiind ca pipotele si inimile sunt mai tari decat ficatul, le-am pus primele la fiert. Intre timp am pornit laptopul si mi-au picat ochii pe noua postare a lui Chef Scarlatescu de pe Facebook. Tocmai scrisese in amanunt reteta de drob a bunicii lui. Am citit-o rapid si am constatat ca e cam departe de ce aveam eu scris in agenda. Cum nu sunt experta in drob, am pus mana pe telefon si am sunat-o pe mama. Fara alte introduceri am intrat direct in subiect, cratita fiind pe foc deja.

Mama, uite ce scrie Scarlatescu pe Facebook apropo de drob! Si tu iti amintesti ce zice reteta mea ca ti-am citit-o ieri! No, io nu mai inteleg nimic.

Pai, mai Ada, daca tot n-ai pus inca ficatul ,atunci il poti face la tigaie, cu putin ulei!

Buna idee. Asa am ajuns  sa fierb o parte din maruntaie si ficatul sa-l dau scurt la tigaie in putin ulei de masline. In uleiul ramas dupa ce ficateii au fost gata, am calit si ceapa si usturoiul verde, ambele taiate marunt. Neavand masina de tocat, am pus carnaretul in blender si am adaugat putin lapte si ulei de masline. S-a maruntit totul frumos, am adaugat verdeata, atata cea calita cat si legatura de patrunjel taiat marunt, plus trei felii de paine inmuiate in lapte si patru oua. Asa, nici unul ca in reteta din a Icai, dar nici opt ca in reteta bunicii lui Chef Scarlatescu.

Am taiat niste hartie de copt, am randuit-o frumos in tava si am turnat acolo jumatate din compozitie. Am mai pus patru oua fierte intre timp, restul de amalgam si am dat totul la cuptor pentru 50 de minute.

Nu a fost greu deloc si in vreo doua ore aveam gata primul meu drob, de care sunt foarte mandra.

drob

drob2

drob3

Ouale sunt fierte in coaja de ceapa, traditional, fiindca metoda noua cu ele invelite in matase nu a iesit nici dupa incercari repetate. Explicatie logica nu am. Noutatea mea sunt ouale de prepelita, anul acesta.

oua

Hristos a Inviat! Sarbatori linistite si frumoase alaturi de cei dragi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s