Cuisine

La Capriata


Dupa cum spuneam in postarea de ieri, am decis sa experimentam vasta bucatarie mediteraneeana. De unde ideea? Totul a pornit de la vacantele nostre in Grecia, Italia, Portugalia si Turcia; am fost  incantati de locuri, de oameni, de clima dar mai ales de bucatarie.  De ce sa nu ne simtim in vacanta in fiecare zi, mai ales daca am avut posibilitatea sa aducem de acolo unele condimente si ulei de masline homemade? Fiindca da,  calitatea ingredientelor face diferenta intre gustul mancarii de acolo si cel obtinut aici, chiar daca respecti reteta cu sfintenie.

Am ales ceva ultra usor de facut,  un aperitiv: piure de fasole cu verdeturi salbatice sotate sau La capriata, reteta fiind traditional italieneasca. Mi s-a parut ca seamana putin cu fasolea noastra frecata si tare mult nu m-am inselat. Desigur, fasolea este originara din Americi si a fost preluata si integrata in bucataria mediteraneeana abia dupa ce fotbalistu’ ala genovez de la Sevilla, Columb, a trecut balta cea mare ca sa se joace cu indienii. Mare noroc si cu sporturile astea (pentru noi, ca bastinasii de acolo n-au prea avut motive de fericire)!

Este nevoie de doua conserve de fasole- eu am folosit una cu bob alb si una cu bob rosu. Le-am strecurat si clatit cu apa rece si apoi le-am pus in blender. Am adaugat vreo cinci linguri de bulion, una de ulei de masline, sare si piper si am pornit blenderul. L-am oprit cand am obtinut un piure de fasole.

Apoi am taiat o ceapa mica si cativa catei de usturoi, le-am pus la calit in foarte putin ulei de masline si am adaugat o andiva taiata marunt, la cateva minute dupa. Recunosc, am intampinat probleme la partea de verdeturi salbatice fiindca la noi nu se gasesc. Google mi-a soptit ca pot folosi andiva si/sau spanac, asa ca am ales andiva.

Intre timp am pus pe foc si fasolea, devenita piure, pentru ca sa se incalzeasca. Doar cateva minute. Hocus, pocus! cat ai clipi din ochi,  totul era gata. Simplu, gustos si nu in ultimul rand, sanatos! Se serveste cu masline, rosii, ceapa rosie si ce alte legume proaspete va mai inspira, de exemplu ridichi sau castravete.

Asa?

fasole

Eu zic ca e mult mai bine acum!

fasole1

Sa serviti cu placere, in ritmuri mediteraneene!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s